Saturday 14 January 2012

Sista delen av Kina - Yuangyang

Hade vid det här tillfället tappat hoppet att anlända till en liten stad, men nu hade jag fel. Detta var en liten stad med inga kinesiska turister eller service för turister. Billigt boende och restauranger som endast tillreder nudelsoppa. Tycker om nudelsopporna men enformigt att inte äta något annat. Vi såg risfälten vid solnedgången och sedan vid soluppgången och sedan hela dagen. För att slippa betala för att se soluppgången släppte chauffören oss i mörknet vid en skog och sa att vi skulle gå till andra sidan och på så vis slapp vi kostnaderna. Ja, endast i Kina måste man betala för att se soluppgången. Vi såg den lokala marknaden, de slaktade en gris och grillade en hund. Människorna hör till en minoritet och kvinnorna bär vackra kläder. Ett barn per kvinna gäller inte för minoriteter så här såg man en massa barn och gravida kvinnor.




Vi skulle sedan vandra tillbaka till byn men tappade bort oss på vägen och kom till en by som var riktigt den landsbygd jag sökt efter och såg nu det Kina jag vetat att existerat men inte hittat. Grisar, ankor, kycklingar och barn sprang i gångarna som var täckta i tjock sörja. Vid ett ställe tvättade kvinnorna sallad, kläder och nudlar i samma vatten. Det dröjde flera timmar före vi hittade tillbaka till vägen och kom tillbaka till Yuanyang och den efterlängtade nudelsoppan.

Nästa morgon skulle den långa resan till Laos börja. Tog bussen till Jiansui, men från staden gick inga mer bussar den dagen till Jinghong och övernattade där. Maten var god och människorna trevliga. Sedan en nattbuss till Jinghong, 12 timmar. Köpte samma morgon en bussbiljett till Luang Nam Tha, Laos. Skulle nu bara växla till Amerikanska Dollar för visumet. Kassörskan bara skakade på huvudet när jag bad att få växla, tydligen kan endast kineser växla till USD. Men hon hade sympati, hon växlade i eget namn och tackade att mitt sista problem i Kina var upplöst. Åt en sista nudelsoppa och hoppade på bussen till Laos. Nu fick det räcka med Kina, hade rest 3 1/2 vecka i detta land och ville till Sydost Asien.

Efter alla konstigheter i Kina så börjar min Laos resa med att jag måste väcka gränsbevakningen vid visum disken.

No comments:

Post a Comment