Kina

Tänkte börja bloggen med lite rolig fakta om Kina då jag skriver detta när jag redan är i Laos pga att Kina förbjuder sidor som blogspot och facebook. Märkte också att nyhetsidor från Finland var förbjudna, t.o.m. Borgåbladets sida var förbjuden. Andra lustiga saker jag kommer på är:
- Barnen har hål i baken på byxorna, här behövs inga blöjor!
- ALLA spottar, kvinnor barn, unga, gamla. På tågen finns skyltar, förbjudet att spotta men då spottar man i något annat som papperskorg eller ut genom fönstret.
- Chinglish, inget är på klar text, exempel, vänligen bränn inte film eller eld i templet. Jag tolkade som att inte fotografera. Eller i toaletten, vänligen använd inte papper i toalettstolen då den kan mycket lätt bli stoppning, tack för att du inte gör det.
- Ofta skylt i toaletten "No pooing!"
- Kineserna repeterar flera gånger samma mening på Mandarin och tror att du snart förstår vad de menar. Utan kroppspråk. Sedan skriver de på mandarin och tror att meddelandet skall gå fram. Tror sedan att jag inte bara är dum utan också analfabet.
Barnen förstår kroppspråk och översätter till mandarin. Detta hände många gånger.

-Turismen i Kina, 99 % kineser och 1 % övriga världen.
- Kinesiska turisten bär likadan hatt som hans sällskap och i spetsen går en guide med mikofon och flagga. Väldigt störande!
- Lonely Planet är förbjuden för att Taiwan räknas på kartan i boken som en självständig stat, vilket den varit de senaste 500 åren.
- Om du besöker Kina kom ihåg 20-80% regeln. 80 procent av turisterna finns på 20 procent av sevärdheterna. Tro mej, det störs inte kineserna av men själv kommer man lätt undan. Så hela muren är inte full av turister, bara proppfull på vissa ställen för kineserna har så mycket att se på så lite tid.
Men då du råkar vara mitt i vimlet av kineser så ska du vet en sak. Du förvandlas till en sevärdhet. Du blir upptäckt och så börjar kamerorna smattra, till slut står du med en baby i famnen och håller om mormor. Den kinesiska turisten kanske kommer från en plats där ingen västerlänning satt sin fot och du är det exotiskaste de sett. Under min resa så har jag poserat dagligen, vissa dagar efter en lång resa så ser man kanske inte ut till sin fördel men det gör inget för den som vill ha dig på bild. En flicka berättade att hon hade hamnat skriva autografer på HongKongs flygfält.
- Det märkligaste endå är att det finns ingen deoderant i hela Kina! Me de luktar inte.
Beijing


På kvällen gick jag med en brasiliansk flicka ut på en restaurang där vi fick en gryta framför oss med räkor, svampar och annat gott men starkt var det. Hon var i Peking på studieresa, inte på fasta land utan gjorde universitets studierna från USA på ''semester at sea'' d.v.s. studerade en termin på en lyxkryssare jorden runt.
Följande dag gick vi en sightseeing med två spanjorer i staden, det var söndag och jag har aldrig sett så mycket turister i hela mitt liv. Vi bestämde för att inte gå in till de största sevärdheterna utan ville besöka Tiananmen Square, folkets torg. Det är världens största torg för folket och 1976 kunde man se över en miljon kineser samlade där. Torget är full bevakat av poliser och kameror. Det finns fortfarande idag en stor relik av Mao vid ingången. Vi ville gärna se "Beijing underground city" en stad som byggts när Kina blev paranoid på 60 talet. Under Pekings mark finns det alltså tunnlar 8 m under jorden, biosalong, sjukhus och tunnel till Tianjin 130 km bort. Men det var stängt.
Vi gick vidare till Temple of heaven park. Dyrt och inte mycket att se, en park med tempel helt enkelt. Besvikna på dagen tog vi en taxi till hostellet. På kvällen åt jag Peking anka med en ost tillverkare från Schweiz. Det var jättegott.
På måndagen hade största delen av Pekings turister åkt hem så jag begav mig till den förbjudna staden. Promenerade på morgonen genom Hutong områden och Jingshan parken där den sista Ming härskaren dramatiskt tagit sitt liv för folkets skull.
Prövade på audiotourguide som var helt roligt, dvs, när jag kom in till en viss punkt så fick jag höra i hörlurar en beskrivning av vad jag såg och historier kring palatsen.
De kinesiska turisterna fotograferade inte enbart sevärdheterna utan också mig ganska flitigt och jag fick posera med barn och vuxna. Tyckte mest om trädgårdarna och palatsen, fick en bild av hur det måste ha varit att aldrig gå utanför staden. Templen var en aning tråkiga.

Man skulle kunna spendera flera veckor i Peking men jag hade bara fyra nätter.
No comments:
Post a Comment